Az Életélvezet, Ételimádat, Éléskamra szentháromsága hatja át Nápoly utcáit, amit jól bizonyít ez a képes gasztro séta ebben a nyüzsgő városban, ahol az ételek kiválóak, az alapanyagok elsőosztályúak.
ÉLETÉLVEZET
Nyüzsög. Él. Minden ízében olasz, de mégis teljesen más. Nem találhatjuk meg az olasz városok tipikus piazzáit, a virágos verandákat, a nagy történelmi helyeket. A szűk, lejtős utcák szemetesek. A falakat, a redőnyöket, a lepukkant épületeket a graffitisek, a turistákat a robogósok és az árusok nem kímélik. A rendőr, a menetrend, a közlekedési lámpa és a zebra csak tájékoztató jellegű. Száradó ruhák, kifeszített drótok, apró szentélyek,roma zsebtolvajok, kéregetők gyönyörű történelmi díszletben. A káosz teremtette harmónia vonzó hatása alól mégis képtelenség kibújni. A város szerelem második látásra. Nehezen adja meg magát, de aztán örökre rabjaivá válunk.
A szombat reggel kicsit más. Nápoly ekkor is mozgásban van, de egy kicsit másképp, mint a hétköznapokon. A forgalom kisebb és mint a krókusz tavaszi eső után, mindenhol felbukkan az elfoglalt olasz férfi. Sütkérezik, kvaterkázik, nézelődik, kártyázik. Élvezi az életet.
Minden és mindenhol eladó. Az arab, az afrikai, a ki tudja honnan származó árus mindenütt ott van. Az életforma kitermelte a maga eszköztárát és a babakocsi reneszánszát éli új funkciójával mozgékonyságot biztosítva. Követni lehet az igényeket és a turistát, lehet eltünni gyorsan a rendőrök szeme elől.
ÉTELIMÁDAT
A Nápolyi-öbölben, Campaniában utazgatva az egyik legnagyobb élvezet a gasztronomiai sokszínűség tesztelése. Hódítók jöttek és mentek, itt hagyták jellegzetességeiket. A görögök az oliva fákat, a szőlőbort, a durum lisztet, az arabok a mandulát, mézet, lapos kenyeret hozták, a királyi udvari konyha a francia szakácsokat. Nem lehet mindent végigkóstolni, de amit nem lehet kihagyni, az a pizza, a kagylós spagetti, a panini napoletana, a zöldségek, a limoncello és az eszpresszó.
Utolsó kommentek